Waarom dragen?

voorkantkaart1

En daar is je kindje dan. Na ongeveer 9 maanden heerlijk in jouw veilige buik te hebben gezeten, mag het de wereld gaan ontdekken. Langzaam en met kleine stapjes tegelijk. Velen van ons zijn gewend hun kindje zo snel mogelijk alleen weg te leggen. In de wandelwagen, box of in een bedje op een eigen kamer. Om het rust te laten ervaren. Maar hoe natuurlijk is dit eigenlijk?

‘Draagling’
Onze kleine mensenbaby is nog niet direct af na de geboorte en heeft onze hulp, veiligheid en geborgenheid nog een lange tijd nodig. Het is geen ‘nestvlieder’ zoals een veulen of een ‘nestblijver’ als een vogel, maar wordt gezien als een ‘moederblijver’ ofwel een ‘draagling’ en is biologisch gezien te vergelijken met een aap. Ook onze mensenbaby heeft de warmte en het huidcontact van de moeder hard nodig. Dicht bij haar weet het dat er goed op hem of haar gelet zal worden en voelt het zich veilig. Bij honger of onrust kan mamma gelijk helpen. Alleen zijn is voor deze mensenbaby dan ook geen pretje. Het zal huilen omdat hij of zij je niet meer ziet. Precies zoals de natuur het heeft bedoeld, want het instinct van jouw baby geeft enkel aan dat het bij mamma wil zijn.

Voordelen van dragen
Het dragen speelt perfect in op de behoeftes die jouw kindje heeft. Het werkt prikkel-reducerend en kalmerend. Door de schommelende bewegingen in de doek zullen de spieren zich sneller ontwikkelen en zal het evenwichtsorgaan zijn werk sneller oppakken. In een goed geknoopte doek zit het kindje met zijn beentjes gespreid, met zijn knietjes opgetrokken tot boven zijn of haar navel en wordt de natuurlijke kromming van de rug gerespecteerd en ondersteund. De anatomisch gunstige houding in de doek is perfect voor de ontwikkeling van de heupjes. Net als in de buik werkt dat geschommel rustgevend en in combinatie met de warmte zal het verlichtend werken bij krampjes. Ook voor kindjes met reflux is het dragen erg prettig.

Naast dat jullie van elkaar kunnen genieten heb jij als ouder je handen vrij. Even wat doen in huis, ideaal als je meer kinderen hebt, of er even lekker uit. Geen bus, metro of drukke winkel is een obstakel.

Ga nu naar ‘Waarmee dragen?’>

dragen01Geef een reactie